Hirdetés

Hírdetés

2008. január 13., vasárnap

Hogyan keletkeznek és milyen tulajdonságaik vannak a ciklonoknak és az anticiklonoknak

…Tétel Hogyan keletkeznek és milyen tulajdonságaik vannak a ciklonoknak és az anticiklonoknak

A ciklonok és anticiklonok keletkezése a mérsékelt éghajlati övre jellemző. Jelentős szerepük van az egyes éghajlatok jellemzőinek kialakításában, részben a csapadék, részben a hőmérséklet vonatkozásában.

Ciklonok keletkezése: két különböző hőmérsékletű levegő összeütközésével és ennek következtében örvénylő mozgásával keletkezik. Főleg óceánok, tengerek felett keletkeznek, elég jól körülhatárolható területen. A hozzánk érkező ciklonok zöme Izland környékén keletkezik, majd a nyugati szelek hatására halad kelet felé. Mozgása nem egyenes, általában hullámszerű pályán halad. Több ezer km megtétele után ereje fokozatosan gyengül, a ciklon elöregszik, majd megszűnik.

A ciklonok jellemzői: A ciklonok középpontjában a légnyomás alacsony, mert a levegő felfelé áramlik benne. A feláramló levegő helyére a ciklon külső részéből érkezik levegő, tehát befelé áramlás történik. A ciklonok külső zónájában lefelé mozog a levegő, ezért itt a légnyomás magasabb, mint a központban. A ciklonokban a levegő nem egyenes mozgást végez, hanem örvénylik, mégpedig az óramutató járásával ellentétes irányban.

Csapadékképződés a ciklonokban: A ciklonokban lévő eltérő hőmérsékletű légtömegek érintkezési vonala a front. Háromféle frontot különítünk el: meleg, hideg és záródó front.

a) Meleg front: akkor alakul ki, amikor a ciklonban lévő melegebb levegő rásiklik a ciklonon kívüli hidegebb levegőre. Mivel a meleg levegő viszonylag lassan mozog, a felsiklás szöge kicsi marad. A kialakuló csapadékzóna ezért viszonylag széles lesz, a felhőzet összefüggő, a csapadékhullás nem túl intenzív, de viszonylag hosszú ideig tart. Melegfront esetén a szél gyenge marad

b) Hideg front: kialakulhat akkor is, ha a ciklon meleg levegője is hidegebb, mint azé a területé, ahová érkezik. Gyakoribb azonban az, hogy a ciklon hideg levegője (mivel gyorsabban mozog mint a meleg) utoléri az előtte mozgó meleget és a magasba löki. Mivel a folyamat gyors, a hideg levegő meredek falán a meleg hirtelen áramlik a magasba, ezért a keletkező felhőzóna keskeny, a felhőzet gyakran szakadozott zivatarfelhőkből áll, a csapadékhullás intenzív, de nem tart túl hosszú ideig. Hidegfrontok esetén erős gyakran viharos erejű a szél.

c) Záródó front: A gyorsabban mozgó hideg levegő előbb-utóbb a ciklonban lévő összes meleg levegőt a magasba emeli, gyakorlatilag körbeér. Amikor a hidegfront utoléri a melegfrontot azt nevezzük záródó frontnak. Ilyenkor még az utolsó csapadékmennyiségét kiadja a ciklon, majd fokozatosan megszűnik.

Anticiklon keletkezése: Mivel a ciklonok alacsony nyomású területek, a köztük lévő zóna magas nyomású lesz. Ezeket a magas nyomású területeket nevezzük anticiklonoknak. Másik keletkezési módjuk a szárazföldek belsejére jellemző (pl. Szibéria). Itt télen a nagyon erős lehűlés miatt keletkeznek magas nyomású területek, vagyis anticiklonok.

Anticiklonok jellemzői: Minden fordított mint a ciklonoknál. Belsejében magas, külső részein alacsony a nyomás. A felszín felett a levegő a közepéből kifelé áramlik és az órajárás irányába forog. Belsejében lefelé, kívül felfelé áramlik a levegő. Az anticiklonokra a csapadékképződés nem jellemző, száraz időjárást okoz. Magyarországon nyáron száraz forró, télen száraz nagyon hideg időjárást okoz.

2 megjegyzés:

Colmoss írta...

Kösziszépen ez jól jöt! :)

Névtelen írta...

wow gold!All wow gold US Server 24.99$/1000G on sell! Cheap wow gold,wow gold,wow gold,Buy Cheapest/Safe/Fast WoW US EUwow gold Power leveling wow gold from the time you World of Warcraft gold ordered!fanfan980110

wow power leveling wow power leveling power leveling wow power leveling wow powerleveling wow power levelingcheap wow power leveling wow power leveling buy wow power leveling wow power leveling buy power leveling wow power leveling cheap power leveling wow power leveling wow power leveling wow power leveling wow powerleveling wow power leveling power leveling wow power leveling wow powerleveling wow power leveling buy rolex cheap rolex wow gold wow gold wow gold wow goldfanfan980110
sdfsfds